Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si měsíc před volbami vyhlédl další terč v boji s nekvalitními potravinami. Mák. Výrobci se totiž podle Jurečky mnohdy nezdráhají nahradit drahý potravinářský mák levnějším farmaceutickým. Ministerstvo proto začalo spolupracovat s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) s cílem takové praktiky vyhnat z Česka a ideálně i zbytku Evropské unie.

 

„Pro Českou republiku je velkým tématem problém opiových alkaloidů v máku,“ uvedl Marian Jurečka na společné tiskové konferenci s ředitelem EFSA Bernhardem Urlem. Mák pro něj byl jednou z priorit jejich společného jednání.

„Česká republika je největším světovým producentem potravinářského máku,“ dodal ministr. Podle něj je proto zásadní nastavení limitů pro opiové alkaloidy. V současnosti totiž výrobci často šetří a používají levnější farmaceutický mák.

„Chceme ochránit kvalitní české producenty před dovozem nekvalitního, původně farmaceutického máku, který je následně vydáván za potravinářský,“ dodal Jurečka. A přivítal i to, že se Evropský úřad pro bezpečnost potravin rozhodl přehodnotit postoj k nebezpečným alkaloidům v máku, s čímž by měli pomoci i čeští odborníci.

Není mák jako mák

Proč je důležité mák rozlišovat? Jeho průmyslová varianta, která se vyrábí pro farmaceutický průmysl, obsahuje totiž mnohem větší množství opiátů. Maková semena opiáty normálně neobsahují. „Mohou ale být kontaminována alkaloidy v důsledku poškození hmyzem nebo vnější kontaminací semen při sklizni,“ vysvětlila Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Průmyslově vyráběný mák má horší chuť. „Farmaceutický mák není senzoricky přijatelný, jeho odrůdy se vyznačují hořkou chutí, mohou mít pálivou příchuť, navíc s sebou nese riziko výrazně vyšší dávky morfinu,“ doplnila Ježková.

„V České republice se historicky pěstují výhradně potravinářské odrůdy modrého máku,“ uvedla dále mluvčí Jurečkova resortu. Zatímco producenti máku jsou podle ministerstva bez viny, zpracovatelé se snaží často ušetřit. „Mák z farmaceutických odrůd je dovážen do České republiky, jeho cena je v porovnání se semeny máku potravinářského několikanásobně nižší,“ dodala Ježková.

Producenti následně musí mák složitě zpracovávat, aby v něm snížili množství morfia a dalších opiátů. To se děje zejména promýváním a následným sušením. Právě při tepelném zákroku dochází k degradaci výživově cenných složek.

Ministerstvo se snaží bojovat zejména proti tomu, aby výrobci nepřimíchávali levnější mák do toho potravinářského. „Vzrůstá tím riziko nežádoucí expozice morfinem, jelikož při nedodržení doporučených opatření je obsah morfinu v takto smíchaném máku určeném pro potravinářství vysoký,“ upozornila Ježková.

Evropa problém dlouho ignorovala

Ministerstvo zemědělství na problém s farmaceutickým mákem upozorňuje dlouhodobě. Evropská komise ale původní český návrh na přísné limity alkaloidů odmítla. Česko se proto snaží ochránit alespoň své zemědělce. „V současné době je na Evropskou komisi podán návrh na zapsání Českého modrého máku jako produktu s chráněným označením původu,“ vysvětlila Ježková.

V budoucnu by tak zákazník měl mít jistotu, že pokud si koupí český mák, bude to mák kvalitní. Už dnes proti dovozu nekvalitního máku bojuje alespoň Potravinářská inspekce ČR a potravina figuruje na seznamu těch, jejichž dovoz je nutné předem hlásit. „Potravinářská inspekce pak zásilku máku může zkontrolovat,“ objasnila mluvčí.

Nyní ale Evropská komise svůj přístup zřejmě přehodnotila. „EFSA nyní provádí revizi hodnocení opiových alkaloidů v máku, tedy nejen morfinu, ale i dalších alkaloidů,“ uvedla Ježková. K tomuto procesu byli přizváni i čeští experti.

Ministerstvo usiluje o to, aby byly na všechny opiové alkaloidy uvaleny co nejpřísnější limity. „Česká republika požaduje souhrnný limit pro morfin, kodein, thebain a případně další přítomné alkaloidy,“ uvedla Ježková. Jednotlivé škodlivé látky by tak neměly mít vlastní limity, ale musely by se všechny vejít pod jediný.

 

zdroj: Blesk, 18.9.2017