Vývoj pěstování máku v ČR v posledních letech (ČSÚ)
Rok | 2008 | 2012 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
Skliz. plocha (ha) | 69793 | 18363 | 35778 | 40255 | 43867 | 26125 | 26250 | 36611 |
Výnos semen (t/ha) | 0,71 | 0,70 | 0,66 | 0,71 | 0,68 | 0,79 | 0,56 | 0,78* |
Produkce semen (t) | 49428 | 12814 | 23606 | 28702 | 29691 | 20558 | 14700 | 28643* |
Vývoj pěstování máku v ČR v obdobích 1920-2020 (ČSÚ)
Období | 1920 – 38 | 1946 – 70 | 1971 – 89 | 1990 – 99 | 2000 – 09 | 2010 – 20 |
Skliz. plocha (tis. ha) | 5,4 – 10,7 | 6,0 – 25,6 | 4,4 – 7,9 | 8,8 – 45,5 | 27,6 – 69,8 | 18,4 – 51,1 |
Výnos semen (t/ha) | 0,68 – 1,01 | 0,36 – 0,77 | 0,24 – 1,04 | 0,43 – 1,13 | 0,46 – 0,90 | 0,46 – 0,91 |
Produkce semen (tis. t) | 3,9 – 10,6 | 3,1 – 13,6 | 1,1 – 7,9 | 6,9 – 28,5 | 13,6 – 49,4 | 12,8 – 29,3 |
Obecné informace o máku
Kulturní mák je prastarou, historií opředenou, lidem velmi prospěšnou plodinou. Pro nezaměnitelnou chuť semen je užíván v potravinářství. Tkáně, hlavně makovic, produkují alkaloidy, které se po tisíciletí užívají pro tišení nejkrutějších bolestí. Trvale tak hrozí jeho zneužití narkomany. Proto v Evropě, rozhodně u nás v ČR, pěstujeme pouze bezpečné, neopiové máky výhradně pro potravinářské využití.
Mák setý, správněji spánkodárný (Papaver somniferum L.) pochází z východoasijského (Čína, Nepál) a předoasijského (Malá Asie, Zakavkazí, Írán, vysočiny Turkménie) génového centra.
Doložené nálezy máku pochází z neolitu, mladší doby kamenné, hlavně v kolových stavbách předhůří Alp. Jsou datovány asi 2 tis. let př.n.l. Semena s velikostí 0,75-1 mm jsou počátkem přechodu mezi mákem štětinkatým (0,66-0,97 mm) a velkosemenným mákem setým (1,17-1,41 mm). Náš nejstarší nález máku pochází z Ostrova u Stříbra se stářím asi 2800 let, tedy z pozdní doby bronzové.
Na Tachovsku objevili nejstarší české zrnko máku – z doby 800 let před n.l.
Tachovský deník
Novinky.cz / Právo
Botanik Linné popsal v roce 1753 Papaver somniferum. V roce 1803 či 1804 objevil německý lékárník Sertuner opiový alkaloid morfin a v roce 1816 jej získal v čistém stavu. Wood objevil možnost jeho aplikace injekční stříkačkou (1843). Anglický lékárník Sydenham rozpustil kolem roku 1850 opium v alkoholu a vzniklo laudanum. Byl to módní nápoj bohémy a vyšší společnosti. Angličan Wright syntetizoval z morfinu heroin a ten byl od roku 1895 vyráběn jako lék.
Dne 23. 1. 1912 byla ujednána „Mezinárodní opiová konvence“ proti narkotikům. V máku (celý rod Papaver) je dle Nováka a Phillipsona (1993) až 140 alkaloidů, v druhu Papaver somniferum L. jich bylo popsáno více než čtyřicet.
V Evropě se mák jako zahradní a okrasná plodina pěstuje od středověku. Vždy s oceněním jeho skvělých kulinářských – kuchyňských – vlastnostech, ale i s povědomím o narkotických účincích bílé latexové šťávy, co vytéká z makovic. Pěstoval se na úrodných, hnojem hnojených strukturních půdách jako okopanina: široké řádky kolem 45 cm, jednocení, okopávka, postupná ruční sklizeň a vyklepávání rozřezaných makovic. V zahradách takto přetrval v poměrně velkém rozsahu až asi do roku 1990. Od počátku XXI. století je jeho zahradní pěstování výjimkou. V sedmdesátých letech XX. století se v Československu začal pěstovat jako polní plodina v řádcích 125-250 mm širokých, bez jednocení, s odplevelením herbicidy a přímou kombajnovou sklizní spolu a nebo bez makoviny.
V zemědělské polní praxi se využívá skoro výlučně jednoletý jarní, v posledních letech i ozimý mák setý do 10 % ploch. Máky potravinářské v rámci skupiny máků olejných mají barvu semen nejčastěji modrou, která nejvíce garantuje „makovou vůni a chuť“. Obsah morfinu v suché makovině (makovice s max. 15 cm stonku) se rámcově pohybuje od skoro nuly do asi 1 %, v ČR se pěstují odrůdy s max. obsahem do 0,8 % morfin.alkaloidů v makovině. Tato produkce semen máku je výhradně určena pro potravinářské využití, známá pod jménem Český modrý mák.
Semeno olejného máku se užívá jako pochutina v potravinářství. Dříve se ze semene máku běžně, nyní výjimečně, lisoval sladký, voňavý vysychavý olej, který nahrazoval olej olivový. Suché, rozbité makovice – tzv. makovina se dříve po výmlatu semen uplatňovaly ve farmaceutickém průmyslu, hlavně pro alkaloid morfin.
Česká republika se od roku 2006 stala největším producentem a vývozcem makového semene. K tomu pomohla zásadní změna pěstování vypracovaná Schreierem.
Zdroj: viz kniha Mák, upraveno V. Mikšík