Český modrý mák je tradiční potravina, která je definována chráněným zeměpisným označením (CHZO). Toto označení zajišťuje, že mák splňuje specifické kvalitativní požadavky a pochází z přesně vymezené oblasti.

Pro pěstování máku v kvalitě Český modrý mák je vhodné používat odrůdy máku definované cechovní normou.


Chráněné zeměpisné označení Český modrý mák

  • Použití CHZO je nutné hlásit přímo Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI).
  • Spolek za své členy hradí analýzy obsahu minerálních látek a vitamínů.

Nejpěstovanější odrůdy máku v současnosti: MS Harlekýn, Aplaus, Major, Onyx, Opal, Oz a nově nastupují odrůdy Olaf, Emanuel, Avatar a další.

Podrobnější informace o složení českého potravinářského máku, jeho benefitech a srovnání s mákem technickým najdete v následujícím letáku.


Odrůdy starší a současné

Mezi odrůdy vyšlechtěné na českém území patří Azur (pěstován během let 1928–73), Hanácký modrý (1934–80), Modran (1969) a Amarin (1975).

Mezi pěstované bělosemenné odrůdy v poslední době patří Sokol, Racek, Orel. Povolená odrůda s okrovou barvou semene se jmenuje Redy.

Z odrůd modrosemenného máku jsou povolené české odrůdy k pěstování Orfeus (2009), Orbis (2012), Aplaus (2014), Opex (2015), Onyx (2016), Emanuel a Avatar (2025). Z ozimých odrůd Olaf, Pingu a Sven (2023) a Husky (2025). Ze slovenského šlechtění vznikly odrůdy Gerlach (1990), Opal (1995), Bergam (1998), Maratón (2000), Malsar, Major (2002), MS Harlekýn (2018), MS Diamant, MS Topas, MS Zafir a Azurit (2021). V České republice se ještě pěstují ozimé modrosemenné máky původem z Rakouska Titan, Oz, dříve i Zeno Plus.


Informace o Českém modrém máku jsou též na Wikipedii.